Az időjárás szombaton reggel még megkegyelmezett a fogatoknak és a szurkolóknak is, mert még felhős, hűvös időben kezdődött el a maratonhajtás a Szilvásvárad melletti völgyben. A „világbajnokság-reklámba” beírhatták volna, hogy a maraton hatvan éven felülieknek nem ajánlott, mert az akadályokat csak több mint félórás gyaloglással lehetett megközelíteni, köves, rögös úton.

A hosszú gyaloglás sem vette azonban a kedvüket a nézőknek, csak jöttek, jöttek, hosszú sorokban, s becslések szerint húszezeren szurkoltak a világ legjobbjainak.

Megtelt a hatalmas völgy szurkolókkal

Megtelt a hatalmas völgy szurkolókkal
Fotó: A szerző felvétele

Jó ötlet volt a szervezőktől, hogy az úgynevezett előhajtó Juhász László volt, aki negyven éve nyert világbajnokságot Szilvásváradon.

„Megtisztelő feladat volt teljesíteni a világbajnoki pályát fogatommal. Úgy gondolom, ez volt az utolsó hajtásom versenyen, ennél szebb búcsút nem is kívánhattam volna” – mondta a 73 éves bugaci világbajnok.

Amióta nem a bátorság, a vakmerőség, hanem a technikai tudás számít a maratonhajtásban is, döntő lett a lovak idomítottsága. Ezt bizonyította az ausztrál Boyd Exell, aki a díjhajtásban második helyen végzett fogatával lenyűgöző iramban kígyózott a hosszú, de nem goromba akadályok között. A sorozatban hatszoros világbajnok a nyolc akadályból négyben a legjobb időt érte el fogatával, így jelentős előnnyel, 110,40 hibaponttal győzött, s az összetettben átvette a vezetést.

A díjhajtásban első amerikai Chester Webernek nem erőssége ez a versenyszám, így 122,07-tel csak a 17. helyen végzett, de olyan nagy volt az előnye, hogy – igaz, majdnem tíz pont hátránnyal – a második helyen várhatja a vasárnapi akadályhajtást.

A magyar csapatagok közül elsőként ifj. Dobrovitz József rajtolt, aki remekül forgolódott fogatával a szűk akadályok között, s 120,01 hibaponttal a 24. helyről előrelépett a 17.-re. Apja, Dobrovitz József is hasonló teljesítményt nyújtott, 121,76-tal a 11. lett.

Nem volt szerencséje a sorsolásnál a kilencszeres világbajok Lázár Zoltánnak, mert délutánra kisütött a nap, s már nagy melegben, utolsóként rajtolt. Ennek ellenére lendületesen, folyamatosan keringett fogatával az akadályokban, a negyedik kivételével, amelyben sok időt veszített, 125,82 hibaponttal 15. lett, s az összetettben is a 15. helyen áll.

Írta a Magyar Hírlap